Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan alle 16-vuotiaiden kuolleisuus laski 50 prosenttia vuosien 2005 ja 2020 välillä.
Oulun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan korkeampi hemoglobiinipitoisuus on yhteydessä yleisiin metabolisiin sairauksiin, kuten diabetekseen ja maksan rasvoittumiseen, minkä lisäksi se yhdistyy korkeampaan sydän- ja verisuonisairauksiin liittyvään kuolleisuuteen ja kokonaiskuolleisuuteen.
Juuri julkaistu tutkimus osoittaa, että leikkauksiin liittyvä veritulppariski oli puolitoistakertainen koronavirusinfektiota sairastavilla ja lähes kaksinkertainen infektion jo sairastaneilla verrattuna muihin leikkauspotilaisiin.
Leikkauspotilaiden rokottamisella voitaisiin kansainvälisen tutkimuksen mukaan ehkäistä enemmän koronavirukseen liittyviä kuolemia verrattuna muuhun väestöön, erityisesti yli 70-vuotiailla leikkauspotilailla sekä potilailla, joille tehdään syöpäleikkaus.
Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta dosentti Tiina Ikäheimoa haastattelee Jussi Häkkilä.
Oulun yliopistollisen sairaalan aivoinfarktipotilailla on vähemmän hoitopäiviä ja pienempi kuolleisuus kuin muiden yliopistosairaaloiden potilailla. Myös sepelvaltimotaudin ja lonkkamurtuman hoidossa päästään hyviin tuloksiin.