AVI: Oulun lastensuojelun henkilöstön riittävyydessä ongelmia
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on kiinnittänyt vakavaa huomiota Oulun kaupungin asianmukaiseen sosiaalihuollon palvelujen järjestämiseen. Lastensuojelussa tulee olla riittävä määrä kelpoisuusehdot täyttäviä sosiaalityöntekijöitä sosiaalihuolto- ja lastensuojelulain asettamien velvoitteiden noudattamiseksi. Lisäksi virasto on kehottanut Oulua omavalvonnan keinoin valvomaan alueensa lastensuojelupalvelujen yhdenvertaista saatavuutta ja ryhtymään asianmukaisiin toimenpiteisiin, mikäli palvelujen saatavuudessa ja saavutettavuudessa on alueellisia eroja.
Valvonta-asia tuli vireille lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden aluehallintovirastoon tekemien kahden epäkohtailmoituksen perusteella. Epäkohtailmoitukset koskivat mm. lastensuojelun resursseja. Aluehallintovirasto on pyytänyt Oulun kaupungilta selvityksiä sekä tehnyt yhdessä Valviran kanssa ohjaus- ja valvontakäynnin. Aluehallintoviraston saaman selvityksen mukaan Oulun kaupunki on ryhtynyt useisiin toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi ja mm. tehnyt rekrytointiin ja palvelujen järjestämiseen liittyviä toimenpiteitä. Niillä ei ole kuitenkaan toistaiseksi saatu tilannetta korjattua riittävästi.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Oulun kaupungin lastensuojelun valvontaa ja velvoittaa kaupunkia antamaan selvityksen maaliskuun puoliväliin mennessä mennessä mm. henkilöstöresurssien riittävyydestä ja siihen liittyvistä toimenpiteistä, palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden yhdenvertaisuudesta sekä lasten tapaamisten toteutumisesta ja siihen liittyvästä seurannasta.
Sosiaalihuoltolaki velvoittaa kuntaa huolehtimaan, että lastensuojelussa on riittävä määrä lastensuojelutyötä tekeviä sosiaalityöntekijöitä. Oulun kaupungin lastensuojelussa ei ole tällä hetkellä riittävästi sosiaalityöntekijöitä huolehtimassa kunnan lastensuojelun toimeenpanoon kuuluvista tehtävistä ja lastensuojelulain mukaisista velvoitteista.
Lue myös: Valvira ja AVI: Oulun kiinnitettävä huomiota lastensuojelun määräaikoihin ja toiminnan omavalvontaan