Oulun Kaupunginojan varteen laaditaan virkistyskäyttöä tukevaa maisemasuunnitelmaa
Kaupunginojalla eli Plaanaojalla on keskeinen merkitys Oulun kaupunkikuvassa. Kaupunginoja haarautuu Oulujoesta Heikkilänsuvannon kohdalla, jatkuen kaupungin läpi ja laskien lopulta mereen. Sen kokonaispituus on 11 km. Kaupunginojan varressa on rakennettuja viheralueita, asuinalueita, peltoja ja luonnontilaisia alueita. Alue on osittain hyvin vähäisessä käytössä ja joillekin jopa tuntematon.
Kaupunginojan varren ympäristöä halutaan kehittää Oulun viheralueverkoston keskeisenä kokonaisuutena huomioiden alueen luonto-, maisema- ja virkistysarvot. Keskustan alueella Kaupunginojan varsi on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Keskustan ulkopuolella Kaupunginojan viheralueet jäävät kuitenkin muiden viher- ja virkistysalueiden varjoon, vaikka kyseessä on laaja ja monille asukkaille helposti saavutettavissa oleva viheralue.
Kaupunginojan varren virkistyskäyttöä tukevassa suunnittelutyössä laaditaan maisemasuunnitelma, jossa keskitytään Kaupunginojan varteen keskustan ulkopuolella. Maisemasuunnittelun avulla pyritään korostamaan alueen maisemallisia arvoja, vaalia sen luonnon monimuotoisuutta sekä lisätä Kaupunginojan varren houkuttelevuutta virkistysalueena. Maisemasuunnitelman lähtökohdaksi laaditaan myös luonto- ja maisemaselvitys, jossa selvitetään alueen kasvillisuutta, eläimistöä sekä maisemallisia arvoja.
Kaupunginojan varren käyttöä, luonnetta ja kehittämisideoita kartoittava sähköinen kysely on avoinna 24.4.-12.5.2019. Kyselyn tavoitteena on selvittää Kaupunginojan virkistyskäytölliset ominaisuudet, nykyiset arvot, vahvuudet ja potentiaalit. Lisäksi kyselyssä kerätään käyttöön liittyvää historiatietoa kaupunkilaisilta sekä toiveita tulevaisuuteen liittyen.