Ravintoloiden tarjoilulinjastojen kylmien ruokien laatu pääosin hyvää Oulun seudulla
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että 77 prosenttia näytteistä oli hyviä, 19 prosenttia välttäviä ja 4 prosenttia huonoja. Näytteistä ei löytynyt ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereja, mutta hiivapitoisuus oli kohonnut 26 välttävässä näytteessä ja yhdessä näytteessä todettiin Escherichia coli -bakteereita. Viisi ruokanäytettä oli mikrobiologisesti huonolaatuisia korkean hiivapitoisuuden takia.
Neljän huonoksi luokitellun kypsän salaattiaineksen hiivapitoisuus oli liian korkea. Kypsissä elintarvikkeissa ei pitäisi esiintyä lainkaan hiivoja. Yksi raakoja kasviksia ja kypsää broileria sisältävä salaatti todettiin myös huonoksi hiivapitoisuuden vuoksi. Raa’at kasvikset sisältävät luonnostaan hiivoja. Jos näyte sisältää raakoja kasviksia, hiivapitoisuustutkimuksen lisäksi näyte pitäisi arvioida myös aistinvaraisesti. Tässä projektissa näytteitä ei kuitenkaan arvioitu aistinvaraisesti.
Ravintoloita, joissa havaittiin huonoja näytetuloksia, ohjeistettiin parantamaan kylmänä tarjoiltavien ruokien käsittely- ja säilytyshygieniaa. Ohjeistuksen jälkeen ravintoloista otetut uusintanäytteet olivat laadultaan hyviä.