Kuva: ProAgria

ProAgria: Kylvöjen aloitus myöhässä 5-10 päivää

30.04.2024 11:43 - Jussi Häkkilä

Suurimmassa osassa Suomea odotellaan ProAgrian mukaan vielä pelloille pääsyä.

Suurimmassa osassa Suomea odotellaan ProAgrian mukaan vielä pelloille pääsyä. Sade ja viileys sekä rajut takatalvet ovat hidastaneet peltojen kuivumista kylvökuntoon. Kylvöjen aloitus on myöhässä normaalista viidestä kymmeneen päivään.

Ensimmäiset kevätkylvöt alkanevat etelä-Suomessa tämän viikon lopussa tai ensi viikon alussa. Vauhtiin kevätkylvöissä päästäneen äitienpäivän tienoilla. Pohjois-Suomessa lunta on vielä paljon.

Kotimaan satokauden avaa kasvihuoneessa tuotetut mansikat, joita saataneen jo äitienpäiväksi. Avomaan satokausi tulee olemaan viikosta kahteen myöhässä. Varhaisperunaa istutettiin jo pääsiäisen aikaan Varsinais-Suomen saaristoalueella, mutta kylmä sää on hidastanut kasvua.

Paksu lumipeite on suojannut kasveja kovilta pakkasilta. Tästä huolimatta talvituhoja on tavattu erityisesti rukiilla Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueella. Muualla Suomessa tilanne näyttää paremmalta. Syysvehnän talvehtiminen on onnistunut paremmin.

Aivan eteläisimmässä Suomessa syysöljykasvit ovat talvehtineet todella huonosti ja suurin osa näyttää tuhoutuneen talven ja kevään aikana. Nurmet ovat selvinneet varsin hyvin talvesta.

Lue myös: ProAgrian kasvutilannetiedotus alkaa

Kilpailut

Uusimmat