Varjo, vaatteet ja voide suojaavat UV-säteilyltä
Helle on hellinyt viime päivinä. Ulkoiluun on ollut mainiot mahdollisuudet ja tilaisuutta onkin käytetty hyväksi. Kannattaa silti muistaa, että vaikka sää ei olisi helteisen lämmin, voi aurinko polttaa talven jälkeen tottumattoman ihon. Ulkona oleskellessa kannattaa suojautua UV-säteilyltä. Säteily on voimakkaimmillaan juuri juhannuksen aikoihin.
Pilviselläkin säällä voi palaa, sillä ohuet yläpilvet eivät vaimenna UV-säteilyä juuri lainkaan. UV-indeksi ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. Auringolta on syytä suojautua, kun UV-indeksin arvo on kolme tai korkeampi. UV-säteily on voimakasta, kun se ylittää arvon kuusi. Helppo muistisääntö auringonsäteilyltä suojautumiseen on varjo, vaatteet ja voide. Varjoon kannattaa vetäytyä keskipäivällä. Ihoa suojataan kevyillä väljillä vaatteilla unohtamatta lierihattua ja aurinkolaseja. Aurinkovoidetta kannattaa käyttää ihoalueille, joita vaatteet eivät suojaa.
Säteilyturvakeskuksen teettämän kyselytutkimuksen perusteella nuoret, erityisesti nuoret miehet, kuuluvat auringon UV-säteilyn suhteen riskiryhmään. Auringossa ollaan paljon eikä suojautumisesta välitetä huolehtia. Ylipäätään nuoret eivät tutkimuksen mukaan pidä UV-säteilyä terveysriskinä.
Nuorten aurinkokäyttäytymisen muokkaamiseksi STUK, Syöpäjärjestöt, Ilmatieteen laitos ja Itä-Suomen yliopisto ovat yhdessä aloittamassa kolmivuotista viestintäkampanjaa, jonka kohderyhmä on 16-20 -vuotiaat nuoret. Kampanjan tarkoitus on vaikuttaa nuorten käyttäytymiseen ja asenteisiin sekä tukea heidän kykyään suojata omaa ihoaan auringon UV-säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. Kampanja alkaa tänä kesänä menetelmien testaamisella kohderyhmillä.
Lue myös: Kiinteistömaailmalta 30 000:n euron lahjoitus Syöpäsäätiölle