Kuva: Oulun yliopisto

Oulun yliopiston hankkeessa kehitetty uusia geopolymeeri- ja keraamimateriaaleja metalliteollisuuden kuonista, mineraalivillajätteistä sekä rikastushiekasta

09.11.2020 10:56 - Jussi Häkkilä

Oulun yliopiston GEOBOT-hankkeessa on kehitetty uusia geopolymeeri- ja keraamimateriaaleja metalliteollisuuden kuonista, mineraalivillajätteistä sekä rikastushiekasta.

Oulun yliopiston GEOBOT-hankkeessa on kehitetty uusia geopolymeeri- ja keraamimateriaaleja metalliteollisuuden kuonista, mineraalivillajätteistä sekä rikastushiekasta. Optimoimalla geopolymeerien ominaisuuksia niillä voidaan korvata perinteisiä materiaaleja, kuten keraameja, muovia tai betonia. Hankkeessa kehitettiin teollisuuden sivuvirroista muutamia erityisen lupaavia materiaaleja, kuten korkeita lämpötiloja kestäviä geopolymeerimateriaaleja, erittäin kevyitä ja huokoisia materiaaleja sekä suuren puristuslujuuden ja erinomaisen pakkasenkeston omaavia materiaaleja. 

Erityistä hankkeessa oli lisäksi robotiikan yhdistäminen geopolymeeritutkimukseen. Hankkeen tulokset nopeuttavat ja automatisoivat geopolymeerien materiaaliominaisuuksien hakua robotiikan, älykkään ohjauksen, sensoriikan ja mittauksen avulla. 

Hankkeessa saadun tutkimustiedon ja osaamispääoman odotetaan avaavan nopeasti mahdollisuuksia uudelle liiketoiminnalle, joka perustuu Suomen teollisuuden sivutuotteiden monipuoliseen hyödyntämiseen.

Lue myös: Oulun yliopisto hakee lapsia korvatulehduksen tutkimiseen

Kilpailut

Uusimmat