Kuva: Matti Liimatainen / Greenpeace

Sallassa hakataan monisatavuotiasta ikimetsää polttoon - Greenpeacen vapaaehtoiset seuraavat puun ajoa alueelta

19.09.2024 09:18 - Ari Kettukangas

Alueella on hakattu harvinaista, monin paikoin koskematonta ja suojeluarvoltaan kiistatonta metsää. Hakattaviksi suunnitelluilta alueilta on selvitetty uhanalaisten lajien esiintymistä ja löydetty kymmenittäin uhanalaisia ja punaisen listan lajeja.

Sallassa hakataan monisatavuotiasta ikimetsää polttoon ja Greenpeacen vapaaehtoiset selvittivät, mihin puut menevät. STT:n mukaan Itä-Lapissa Sallassa hakataan parhaillaan luonnontilaisia ja vanhoja metsiä. Hakattua puuta on ajettu Rovaniemelle energiaterminaaliin, jossa haketetaan puuta kaupungin energiayhtiö Neve Oy:lle. Alueella on hakattu harvinaista, monin paikoin koskematonta ja suojeluarvoltaan kiistatonta metsää. Greenpeacen vapaaehtoiset ovat seuranneet puun ajoa alueelta. Elokuussa alueella on hakattu noin 50 hehtaaria vanhaa metsää, ja hakkuuilmoituksia on tehty 150 hehtaarin alueelle. Hakkuualueet omistaa Värriön yhteismetsä, jonka metsien laajuus on yhteensä 18 000 hehtaaria. Paikoin metsistä on kauan sitten viety vähäisiä määriä puita, mutta kaikki viralliset luonnonmetsien kriteerit täyttyvät selvästi. Hakattaviksi suunnitelluilta alueilta on selvitetty uhanalaisten lajien esiintymistä ja löydetty kymmenittäin uhanalaisia ja punaisen listan lajeja. Alueen lajien joukossa on erittäin uhanalaisia, lakisääteisesti suojeltavia lajeja, kuten pikkulovisammal ja lutikkakääpä.

Lue myös: Siirtymäaika rakennusten varustamiseksi sähköautojen latauspisteillä ja latauspistevalmiuksilla umpeutuu vuoden lopussa

Kilpailut

Uusimmat