Oulun yliopisto ryhtyy vetämään tutkimusta: Syrjäseutujen omakotitalot halutaan energiaomavaraisiksi
Tarkoitus on tarjota ratkaisu sähkön saannille pienen mittakaavan rakennuksissa, joiden lämmitykseen käytetään jo nyt omavaraisesti saatavilla olevia biopolttoaineita kuten puuta, pellettiä, turvetta tai haketta.
Kolmevuotinen Micro Combined Heat and Power System for Households (H-CHP) -projekti on saanut kahden miljoonan euron rahoituksen Euroopan aluekehitysrahaston Northern Periphery and Arctic 2020 -ohjelmasta. Hankeen vetäjänä on Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutissa toimiva Tulevaisuuden tuotantoteknologiat -tutkimusryhmä.
Projektissa hyödynnetään tutkimuskonsortion monipuolista bioenergiaosaamista sekä arktisten ja syrjäalueiden olosuhteiden tuntemusta. Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) –tutkimusryhmä tuo hankkeeseen kansainvälisten hankkeiden koordinointiosaamisen lisäksi suunnittelu- ja valmistusosaamista.
Suomesta hankeen toteuttamiseen osallistuu myös Oulun ammattikorkeakoulu, joka tuo hankkeeseen bioenergia- ja testausosaamista. Näiden lisäksi tutkimuskonsortioon kuuluu energia-alan tutkimus ja kehitysorganisaatioita sekä pk-yrityksiä Skotlannista, Irlannista, Ruotsista ja Islannista.