Oulun yliopisto mukana tutkimassa ihmisten ja ympäristön vuorovaikutusta ikiroudan peittämillä rannikkoalueilla
Oulun yliopisto on mukana laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa ryhdytään selvittämään ihmisten ja ympäristön vuorovaikutusta ikiroudan peittämillä rannikkoalueilla. Nunataryuk -hankkeessa tutkitaan, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa herkkään ympäristöön, sulattaa ikiroutaa, nostaa merenpintaa ja kuinka muutokset vaikuttavat ihmisten elinkeinoihin, terveyteen ja yhteisöihin. Tutkimusalueina ovat Pohjois-Amerikka, Grönlanti ja Huippuvuoret sekä Itä-Siperia.
Arktisen tutkimuksen professori Arja Rautio Oulun yliopistosta johtaa tutkimusryhmää, joka selvittää ikiroudan sulamisen aiheuttamia terveysriskejä, kuten ympäristömyrkkyjen ja eläinvälitteisten tautien uhkaa, muutoksia vesi- ja ruokaturvallisuudessa ja tapaturmia. Tutkijat selvittävät myös ympäristömuutosten vaikutusta alueen asukkaiden omiin hyvinvointikokemuksiin, mm. mielenterveyteen.
Kansainväliseen tutkimushankkeeseen osallistuu kaikkiaan 28 tutkimusorganisaatiota 12:sta eri maasta. EU-rahoitteisen hankkeen kustannusarvio on 11,5 miljoona euroa.
Lue myös: Suomen Maantieteellisen Seuran Fennia-mitali Oulun yliopiston maantieteen professori Anssi Paasille