Elintapaohjaus kuntalaisten lähelle
Ammattilaisten osaamista on vahvistettu vaikuttavaa elintapaohjausta sosiaali- ja terveydenhuoltoon poikkihallinnollisesti –hankkeessa. Siinä on koulutettu Pohjois-Pohjanmaalle lähes 200 elintapaohjaajaa ja 70 tulppaohjaajaa. Verkkopuntari-ryhmien vetäjiksi on koulutettu 20 painonhallintaryhmäohjaajaa.
Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon ammattilaisten lisäksi ohjaajia on saatu myös liikuntapalveluihin ja potilasjärjestöihin. Kuntoutumisen mahdollisuudet ja terveisiin elintapoihin ohjaaminen ovat selkeästi parantuneet kunnissa.
VESOTE-hanke päättyy tämän vuoden lopussa. Hankkeen päätösseminaarin pääpuhuja, yleislääketieteen professori, Sirkka Keinänen-Kiukaanniemen Oulun yliopistosta kertoo, että elintaparyhmistä potilaat ovat saaneet eväitä hoitaa omaa terveyttään.
”Tutkimukset diabeteksen ehkäisyssä elintapaohjauksen avulla ovat osoittaneet selkeästi, että diabetesta voidaan ehkäistä tai ainakin sairauden puhkeamista siirtää. Tutkimus rohkaisee jatkamaan ryhmämuotoista työtä ja yksilöllistä ohjausta”, Keinänen-Kiukaanniemi toteaa.
Keinänen-Kiukaanniemen mukaan vaikuttavaa elintapaohjausta on jatkettava. Hoidon ammattilaisten osaamista pitää vielä kehittää niin, että ohjaus olisi yksilöllisempää: ohjaukseen osallistuvan oma tarpeet, toiveet, elämäntilanteen ja voimavarat huomioivaa.
”Kun ohjaaja tunnistaa kutakin potilasta motivoivat tekijät, hän voi rohkaista potilasta elämäntapa-muutokseen kunkin omista lähtökohdista. Siten paranevat onnistumisen mahdollisuudet ”, Keinänen-Kiukaanniemi avaa seminaariesityksensä sisältöä.