Oulun seudullinen sosiaali- ja kriisipäivystys laajenee
Oulun seudullinen, virka-ajan ulkopuolinen sosiaali- ja kriisipäivystys laajenee. Mukaan tulevat Oulunkaaren kunnat. Sopimus seudullisesta sosiaali- ja kriisipäivystyksestä tehdään Kempeleen, Lumijoen, Tyrnävän, Muhoksen, Limingan, Hailuodon ja uutena Oulunkaaren kuntayhtymän Utajärven, Pudasjärven, Vaalan, Simon ja Iin kanssa. Oulunkaaren kuntien liittyessä mukaan Oulun seudullinen sosiaalipäivystys palvelee alueen noin 280 000 asukasta. Oulun kaupunki vastaa sosiaalipäivystyksen järjestämisestä.
Seudullinen sosiaali- ja kriisipäivystys toimii iltaisin ja viikonloppuisin, arkisin kello 16–8 ja viikonloppuisin perjantaista kello 16 maanantaihin kello 8. Kuntalaiset saavat yhteyden sosiaalipäivystykseen ympärivuorokauden joko asiakaslinjan kautta tai ottamalla yhteyttä yleiseen hätänumeroon 112. Sosiaalipäivystys toimii Oulun seudun yhteispäivystyksen yhteydessä, mutta koronatilanteen vuoksi poikkeuksellisesti toistaiseksi Mellenius-talolla.
Sosiaali- ja kriisipäivystyksen tehtävät ovat lisääntyneet ja tyypilliset sosiaalipäivystyksen tehtävät liittyvät esimerkiksi alaikäisen päihteiden käyttöön, ilman aikuista hoitajaa tai huoltajaa jääneeseen lapseen, kadonneeseen nuoreen, perheväkivaltaan, henkilön asunnottomuuteen tai toimeentulotukeen tai huoleen yksin asuvan vanhuksen selviytymisestä. Myös tulipalot asuinrakennuksissa, liikenneonnettomuudet ja äkilliset kuolemantapaukset ovat tilanteita, joihin voi liittyä sosiaalipäivystystyön tarve.
Nykyinen lainsäädäntö edellyttää, että kuntalaisten on saatava yhteys sosiaalipäivystykseen vuorokauden ympäri.
Lue myös: Vuoden 2020 Vetovoima-palkinto Ouralle