Tutkimus: Matalampi hemoglobiini onkin hyödyksi terveydelle
Oulun yliopiston tuore tutkimus kumoaa luulon, jonka mukaan korkeat hemoglobiinitasot olisivat terveyden kannalta aina tavoiteltavia. Kahteen laajaan kohorttiaineistoon ja kokeellisiin töihin perustuva tutkimus osoitti matalampien hemoglobiiniarvojen mahdollisesti suojaavan sekä lihavuutta että metabolista oireyhtymää vastaan. Ilmiön taustalla on elimistön vaste, joka käynnistyy vähähappisissa olosuhteissa ja jota esimerkiksi kestävyysurheilijat hyödyntävät korkeanpaikanharjoittelussa.
Tutkimus osoitti, että yksilölliset erot hemoglobiinitasoissa ovat vahvasti yhteydessä metaboliseen terveyteen aikuisiässä. Hemoglobiinin yhteys näkyi painoindeksissä, sokeriaineenvaihdunnassa, veren rasva-arvoissa ja verenpaineessa siten, että henkilöt, joiden hemoglobiinitasot olivat matalammat, olivat metabolisesti terveempiä. Tutkimuksessa havaittiin selkeä yhteys hemoglobiinitasojen ja keskeisten sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden välillä. Lisäksi tämä yhteys korostui tutkittavien ikääntyessä. Tarkastelun kohteena olivat normaaliin vaihteluväliin kuuluvat hemoglobiiniarvot.
Hemoglobiini on veren valkuaisaine, jonka tehtävä on kuljettaa happea elimistön kudoksiin. Naisilla normaalin hemoglobiinin vaihteluväli on 117-155 grammaa litrassa ja miehillä 134-167 grammaa litrassa.
Lue myös: Tutkimus: Endometrioosi heikentää naisten työkykyä ja lisää sairauspoissaoloja vielä keski-iässä