Kuva: Marja Ollakka

Robottikirurgia laajeni OYS:ssa keuhkoleikkauksiin

28.09.2022 15:00 - Marja Ollakka

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on leikattu robottiavusteisesti noin 65 keuhkojen syöpää sairastavaa potilasta. Vaikka robottikirurgian potilasmäärä on vielä pieni, potilashyödyt ovat merkittävät.

Uusinta teknologiaa hyödyntävän robotti-investoinnin myötä OYSissa aloitettiin lokakuussa robottiavusteiset keuhkosyöpäleikkaukset toisena keskuksena Suomessa. Samalla järjestelmällä tehdään myös keuhkojen etäpesäkekirurgiaa ja välikarsinan kirurgiaa. Suurin hyöty uudesta tekniikasta potilaalle on, että valtaosa potilaista ei tarvitse enää jatkohoitopaikkaa leikkaushoidon jälkeen.

Potilaiden osastohoitopäivien määrä on lyhentynyt parilla päivällä verrattuna perinteisiin tähystysleikkauksiin, mutta tätä merkittävämpää on, että potilasta ei tarvitse enää siirtää jatkohoitopaikkaan, vaan suurin osa kotiutuu suoraan kotiin.

Robottikirurgin käyttöönoton hyödyt tulevat tekniikan lisäksi uudistuksista leikkaustoiminnassa. Keuhkosyöpäleikkauksiin koottiin oma leikkaustiimi ja luotiin yhtenäinen toimintamalli syöpäpotilaan koko robottileikkausprosessille.

OYSissa tehdään vuosittain 70–80 keuhkosyöpäleikkausta. Käytännössä valtaosa pohjoisuomalaisista keuhkosyöpäpotilaista voidaan leikata yliopistosairaalassa robottikirurgialla, jos se hoidon kannalta on järkevää.

OYSin sydän- ja rintaelinkirurgian klinikassa tehdään kaksi syöpäkirurgiasta robottileikkausta päivässä kerran viikossa. Perinteisellä tähystyksellä voitiin leikata vain yksi keuhkosyöpäkirurginen potilas päivässä.

Robottiavusteisesti leikataan nyt myös välikarsinan kasvaimia ja tehdään etäpesäkeleikkauksia.

OYS on robottikirurgian keskus Suomessa, ja sairaalan osaajien rooli tutkimusyhteistyössä ja robottikirurgian kouluttajana on kansallisesti vahva. Robottikirurgia on käytössä urologian, gastrokirurgian, gynekologian sekä pään ja kaulan alueen erikoisaloilla sekä tekonivelleikkauksissa. Keuhkosyöpäleikkausten ohella sitä hyödynnetään kohtusyövän, vakavan endometrioosin sekä lantionpohjan laskeumien hoidossa.

Kilpailut

Uusimmat