Perinteisen juhannusjuuston valmistus vaatii aikaa
Juhannusjuusto
6 l täysmaitoa (tilalta tai vanhanajan maitoa)
1 rkl juustonjuoksutinta
0,5 tl suolaa
Lämmitä 5 l maitoa kattilassa kädenlämpöiseksi. Nosta kattila liedeltä ja lisää juustonjuoksutin nopeasti sekoittaen. Sekoita nopeasti.
Anna juoksettua lämpimässä 30–40 minuutin ajan.
Tee juustomassaan ristikkäiset viillot. Kuumenna juustokeitto kiehuvaksi ja sekoita varovasti.
Keitä juustokeittoa pienellä lämmöllä 6–8 tunnin ajan, kunnes juusto ja hera muuttuvat punertaviksi. Lisää loppu maito keittämisen loppupuolella. Lisää halutessasi suola valmiiseen juustokeittoon.
Tarjoile kylmänä. Juustokeitto säilyy jääkaapissa monen päivän ajan ja sitä voi pakastaakin.
Mirja Heikkilää haastattelee Kalle-Kari Leppäjärvi.