Kuva: Janne Lundén

Onnettomuustutkintakeskus on jatkanut Suviseurojen linkkimasto onnettomuuden tutkintaa

03.07.2024 08:53 - Ari Kettukangas

Onnettomuustutkintakeskus haluaa nostaa jo tässä vaiheessa esille kaksi turvallisuushavaintoa. Ensimmäinen koskee rajuilmoja ja niiden seurauksia ja toinen tapahtumajärjestämisen kokonaisturvallisuuden hallintaa.

Onnettomuustutkintakeskus on selvittänyt yhteistyössä poliisin kanssa Pudasjärven Suviseura-alueella 29. kesäkuuta. sattunutta onnettomuutta, jossa tilapäinen noin 15 metriä korkea GSM-tukiaseman linkkimasto kaatui äkillisen kovan tuulenpuuskan seurauksena ja aiheutti yhden henkilön kuoleman. Maston välittömässä läheisyydessä oli myös muita henkilöitä, jotka olivat vaarassa jäädä maston alle. Onnettomuustutkintakeskus haluaa nostaa jo tässä vaiheessa esille kaksi turvallisuushavaintoa.

Ensimmäinen koskee rajuilmoja ja niiden seurauksia ja toinen tapahtumajärjestämisen kokonaisturvallisuuden hallintaa. Tutkintaselostuksessa on nostettu esille muun muassa niin kutsutut syöksyvirtaukset. Syöksyvirtaus-nimitystä käytetään useimmiten ukkospuuskasta, joka aiheuttaa tuulivahinkoja. Selostuksessa todetaan, että mikäli ukkospilvet esiintyvät voimakkaiden ilmavirtausten vallitessa, voi pilven laskuvirtaus tuoda mukanaan maanpinnalle jopa 1-2 kilometrin korkeudelta nopeasti vaakasuunnassa virtaavaa ilmaa. Tämä voimistaa joskus oleellisesti maanpinnan tuntumassa havaittavia puuskia. Tapahtumajärjestäjien tulisi varautua äkillisten kovien tuulien mahdollisuuteen.

Kaatunut linkkitolppa oli kahden operaattorin linkkiasema. Tämän lisäksi tolpan asennus oli ostettu palveluna eri yhtiöltä. Toimijoita oli nyt niin monta, että tapahtumajärjestäjä ei pystynyt hallinnoimaan mastoon liittyvää kokonaisturvallisuutta.

Onnettomuustutkintakeskus ei käynnistä tapahtumasta turvallisuustutkintaa. Selvitystyön raportti julkaistaan muutaman viikon kuluessa.

Lue myös: Nainen menehtyi Pudasjärven suviseura-alueella mastoperävaunun maston katkettua ja kaaduttua hänen päälleen

Kilpailut

Uusimmat