Elä eksy -tässä vinkit

22.07.2024 09:18 - Jussi Häkkilä

SPR:n valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolaista haastattelee Jussi Häkkilä.

Marjastus- ja sienestyskauden alkaessa monet suuntaavat jälleen metsään. Eksymistilanteessa erityisen tärkeää on oikea varustus sekä rauhallinen toiminta.

Ennen metsään lähtöä on hyvä suunnitella oma reitti huolellisesti. Lisäksi kannattaa kertoa retkisuunnitelmastaan, eli minne on menossa, millaista reittiä pitkin ja kuinka kauan aikoo viipyä.

Mukaan on hyvä pakata ainakin lämmin varavaatekerta, jolla tarkenee, jos retki venähtää odottamatta illan tai yön puolelle. Vaatteiden kannattaa olla värikkäitä, jotta ne erottuvat ympäröivästä maastosta. Varavaatteiden lisäksi kannattaa ottaa mukaan avaruuspeitto. Se on kevyt mutta lämmin, suojaa sateelta sekä toimii istuinalustana.

Täyteen ladattu varavirtalähde ja omaan puhelimeen sopiva johto on hyvä ottaa mukaan siltä varalta, että puhelimesta loppuu virta. Puhelimeen on myös hyvä ladata ennakkoon 112 Suomi -sovellus. Lisäksi puhelimeen on hyödyllistä ladata karttasovellus, ja tutustua sen käyttöön jo ennen lähtöä.

Metsään kannattaa ottaa mukaan myös paperinen kartta, kompassi, sytykkeitä, sytytysväline, puukko ja eväät, joilla pärjää tarvittaessa pidemmänkin aikaa. Varsinkin helteellä on tärkeää varata mukaan riittävästi juotavaa.

Lue myös: Kadonnut mies löytyi Ylivieskassa

Kilpailut

Uusimmat