Kuva: Pirkko-Liisa Luhta Metsähallitus

Stora Enso lupaa korvata raakkutuhot

27.08.2024 08:47 - Jussi Häkkilä

Stora Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström kertoi eilen yhtiön korvaavan Suomusalmen Hukkajoen raakkutuhosta aiheutuvat kustannukset.

Stora Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström kertoi eilen yhtiön korvaavan Suomusalmen Hukkajoen raakkutuhosta aiheutuvat kustannukset. Stora Enso on pysäyttänyt hakkuut koko Suomessa kaikissa sellaisissa kohteissa, joissa on vesilaki-, metsälaki- tai luonnonsuojelulakiliitännäisiä rajoituksia. Hakkuut on keskeytetty, kunnes kohteisiin liittyvät toimintaohjeet, hakkuusuunnitelmat ja riskit on saatu uudelleenarvoitua. Kaikki mahdollisesti paljastuvat sääntöjenvastaisuudet arvioidaan yhteistyössä viranomaisten kanssa.
Yhtiö kertoo myös aloittaneensa työntekijöidensä, urakoitsijoidensa ja alihankkijoidensa lisäkoulutuksen ympäristöpolitiikasta ja -ohjeista. Koulutuksiin osallistuvat kaikki yhtiön puunhankinnan arvoketjuun kuuluvat. Koulutuksissa keskitytään ympäristöohjeiden noudattamiseen.
Tällä hetkellä Hukkajoella on Metsähallituksen johdolla käynnissä ennallistamistyö raakkujen ja niiden elinympäristön pelastamiseksi.
Poliisin mukaan tapauksessa on useita epäiltyjä. Asiasta tutkintapyynnön ovat jättäneet ELY-keskus ja paikkakunnan kalavesiosuuskunta. Poliisilla on tiedossa, että maanomistaja on myynyt puut Stora Ensolle, joka on tilannut hakkuun kainuulaiselta metsäkoneyritykseltä. Hakkuu on toteutettu aliurakointina. Rikosoikeudelliset vastuukysymykset sekä perusteet yhteisvastuun ja vahingonkorvausten osalta tullaan selvittämään esitutkinnassa. Kuulusteluja ei ole päästy vielä aloittamaan. Tapauksen esitutkinta tulee kestämään useita kuukausia.

Viranomaistutkinnan lisäksi Stora Enso on käynnistänyt oman sisäisen tutkintansa Hukkajoen tapahtumista.

Lue myös: Poliisi tutkii törkeää luonnonsuojelurikosta Suomussalmen Hukkajoella

Kilpailut

Uusimmat