Oulun seudun ympäristötoimen elintarvikevalvonta selvitti kuumentamalla valmistettujen ruokien jäähdytyksen hallintaa tarjoilupaikoissa
Oulun seudun ympäristötoimen elintarvikevalvonta selvitti projektina kuumentamalla valmistettujen ruokien jäähdytyksen hallintaa tarjoilupaikoissa vuosina 2022–2023. Jäähdytyksessä havaittiin puutteita ja lähes joka neljäs tarkastus johti uusintatarkastukseen. Ruuan jäähdytys tulee aloittaa välittömästi valmistuksen jälkeen, jos ruokaa ei tarjoilla heti tai säilytetä kuumana yli +60 °C:ssa. Ruoka tulee jäähdyttää +6 °C:seen enintään neljässä tunnissa. Nopeampi jäähdytys takaa elintarvikkeen paremman laadun, turvallisuuden ja säilyvyyden. Jos jäähdytys tapahtuu liian hitaasti ja liian lämpimässä, voi elintarvikkeesta aiheutua ruokamyrkytysriski. Projektitarkastuksia tehtiin yhteensä 60 tarjoilupaikkaan Oiva-tarkastusten yhteydessä. Tarjoilupaikoista oli 14 keskuskeittiöitä, 10 laitoskeittiöitä ja 36 ravintoloita. Tarkastetuille kohteille annettiin arvosanoja asteikolla oivallinen, hyvä, korjattavaa ja huono. Korjattavaa-arvosanoista 79 % annettiin ravintoloille. Yleisimpinä syinä korjattavaa-arvosanoihin olivat puutteet jäähdytyskirjanpidossa ja jäähdytystapojen soveltuvuudessa. Korjattavaa-arvosanan saaneista kohteista 79 % ei ollut tehnyt jäähdytyskirjanpitoa ollenkaan tai kirjanpito oli jollakin muulla tapaa puutteellista. Jäähdytystapana vesi- tai jäähaudetta käyttäneistä kohteista 57 % sai korjattavaa-arvosanan. Jäähdytyskaappia käyttäneistä kohteista vastaava osuus oli 13 %. Tarkastuksilla tarjoilupaikkoja ohjeistettiin jäähdyttämään ruuat riittävän nopeasti ja varmistamaan jäähdytyksen onnistuminen lämpötilamittauksin ja -kirjauksin. Korjattavaa-arvosanan saaneisiin kohteisiin tehtiin uusintatarkastus.