Kuva: Fotolia

Oulussa rokotekattavuutta täytyy vielä nostaa

04.10.2021 17:40 - Marja Ollakka

Oulu on epidemian lievimmällä eli perustasolla. Sairaalahoidon tarve ei ole Oulussa kasvussa.

Rokotekattavuus nousee Oulussa päivä päivältä, mutta parantamisen varaa on sekä nuorilla että ikääntyneemmillä. Yli viisikymppisten rokottamattomien määrä on enää noin 10 prosenttia ikäluokasta, mutta heistäkin mahdollisimman monen kannattaa rokote ottaa ennen syksyn flunssakautta, jolloin taudinaiheuttajien, myös koronan, leviämiselle on otollisemmat olosuhteet. Samalla myöskin yhteiskuntaa avataan. Sairaalahoitoon joutumisen riski on 50 vuotta täyttäneillä rokottamattomina selvästi suurempi kuin nuoremmilla. Epidemian rajoittamiseksi, sekä oman ja lähiomaisten terveyden turvaamiseksi myös nuorten rokotuskattavuuden nostaminen on tärkeää.  

Viikolla 39 rokotettiin 7735 henkilöä. Rokotustavoitteessa (>85%) ovat ykkösannosten osalta kaikki yli 40-vuotiaat, ja toisen annoksen osalta yli 50-vuotiaat.

Viime viikon uusien tartuntojen määrä pysyi samana edelliseen viikkoon verrattuna. Myös altistuneiden ja joukkoaltistumisten määrä oli edellisen viikon tasoa.

Tartuntalähteinä viikolla 39 olivat perheen sisäiset tartunnat (46 %), yksityiset tapaamiset (noin 22 %). Muita tartuntalähteitä olivat mm. työpaikat ja koulut. Tuntemattomasta lähteestä olevien tartuntojen osuus oli 17 prosenttia.

Näytteenotto väheni noin 29 prosenttia. Positiivisten näytteiden osuus nousi 4,5 prosenttiin.

Kilpailut

Uusimmat